Tarihi Binalar Tescillendi

Çorlu ilçesindeki tarihi binalar Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca tescilleri yapılarak koruma altına alındı.


[tie_full_img]çorlu askeri hastane[/tie_full_img]

Çorlu ilçesindeki tarihi binalar Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca tescilleri yapılarak koruma altına alındı. Çorlu'nun ilk hastanesi olan Çorlu Asker Hastanesi de tescilli tarihi binalar arasında yer aldı.


Çorlu'da görev yapan ve adı daha sonra şehrin en merkezi ve en uzun caddesine verilen 4. Genel Kurmay Başkanı Salih Omurtak Paşa'nın 1936 yılında yoğun gayretleri sonucu projesi hazırlattırılan, Ordu Evi ve Kolordu Karargahı ile eş zamanlı olarak Cumhuriyet döneminin önemli Türk mimarlarından olan ve bir çok tescilli eserin projesine imza atan Yüksek Mimar Mühendis Abdullah Ziya Kozanoğlu'na yaptırılan 21 Eylül 1940 tarihinde hizmete açılan Çorlu Asker Hastanesi, ilk ve dönemin Balkan Devletleri içerisinde en büyük ikinci tam teşekküllü hastanesi olarak hizmete başlamıştı.


Bunu yanı sıra aynı dönemin binalarından ve 5. Kolordu Komutanlığı olarak inşa edilen kolordu binasını ve Osmanlı 19. yüzyıl dönemi olan Çırak Bayırı üzerindeki 5. Kolordu Komutanlığı kışlası içerisinde bulunan 15 adet tarihi bina, idari yapı, hapishane binaları, depo binaları da bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca tescili yapılarak koruma altına alındı.


Öte yandan tarihi binaların tescil işlemine karşı çıkan Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı'nın gerekli başvuruları yaparak bugün yani 31 Mayıs 2016 tarihinde Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğünde görüşmeler yapacağı bildirildi.

Etiketler: ,

Yorum Gönder

[facebook][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.