Marmara Ereğlisinde “Termik Santrale Hayır'' eylemi

Marmaraereğlisi ilçesinde yapılmak istenen termik santrale karşı protesto eylemi düzenlendi.


[tie_full_img]ereğli termik santrale hayır[/tie_full_img]

Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenen eylemde, yeni belediye binası önünde toplanan yaklaşık 250 kişilik grup, ilçede kömürle çalışan termik santral istemediklerini kaydetti.


Dernek Başkanı Atilla Olgaç, ilçede kömüre dayalı çok sayıda termik santral yapılmasının planlandığını bildiklerini söyledi.


Olgaç sözlerine şöyle devam etti;


ereğli termik santrale hayırMarmaraereğlisi İlçemize bazıları kömüre dayalı olmak üzere çok sayıda termik santral yapılmasının planlandığını bilmekteyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kömüre dayalı termik santral yapımına izin veren planlarla ilgili açılan davalarda yürütmenin durdurulması kararları bulunmasına rağmen bakanlık tarafından termik santral yapımına izin veren yeni planlar yapılmıştır.


Plan değişikliğine gerekçe olarak sunulan planlama bölgesinde son dönemlerde ortaya çıkan kömüre dayalı termik santral taleplerinin yoğunlaşması ise dava konusu planın değiştirilmesine yönelik kamusal bir gerekçe olmaktan çok belirli yatırım gruplarının anlık çıkarlarının bir ifadesi olarak görülmelidir. Daha önceki dönemlerde de girişimlerde bulunup konuyu yargıya taşıdık. Hukuka aykırı olarak yapılan planlar hakkında kararlar verildi. Halkımıza zehirli hava solutmadık, sağlığına sahip  çıktık. Yargıya her zaman olduğu gibi bugün de güveniyoruz. Yapılacak olan bu kömürlü elektrik santrallerinin hem insan sağlığı hem de çevre açısından bölgede ciddi şekilde tehdit oluşturacağı aşikardır.


Yapılacak olan kömürlü termik santraller 80 km alana olumsuz etki edecektir. Silivri , Süleymanpaşa, Marmaraereğlisi, Çorlu, Muratlı, Çerkezköy, Ergene ’ye ait olan  , yaklaşık  1. 805. 000 nüfus  2. 211 .000 dönüm tarım arazisi bir çoğu bölgenin içme suyunu karşılayan 127. 000 000 m3 gölet zarar görecektir. Yoğun hava şartlarında ise etki alanı artarak Saray, Lüleburgaz ve Vize ilçelerini de olumsuz etkileyecektir.Yaşamımızı doğal, kültürel, tarihi, sosyal tüm varlıklarımızla savunacağız. Tarım topraklarının rant amaçlı yapılaşmasına çevre kirliliğine doğal ve kültürel varlıklarımızın tahribatına karşı anayasal hakkımız olan yaşam hakkımızı savunmaya devam edeceğiz. Kurulması planlanan kömürlü elektrik santrallerinin zararları sıralamakla bitmez bu planlamaları yapanlar sorularımıza cevap vermelidirler.


  TARIM ALANLARI   : Kömürlü santralin kurulması planlanan alan  ve çevresinde bulunan toplam 2.211.000 dönüm tarım arazisi kömürlü santralden etkilenecektir . Bölgede yerleşik olarak yaşayan halkın büyük bir çoğunluğu tarımla geçimini sağlamaktadır. Termik santralde  kömürün yakılması neticesinde havaya salınacak olan baca gazı ve partikül maddelerin bu alanda yetişen ürünler üzerindeki etkisi ne olacaktır? Bu ürünlerin İnsan sağlığı açısından etkileri ne olacaktır ?


 YER ALTI VE YER ÜSTÜ SU KAYNAKLARI : Kurulması planlanan Kömüre dayalı Termik Santralın kurulacağı alan Marmaraereğlisi ilçesine içme suyu sağlayan Türkmenli göletine 3-4  km mesafededir yaklaşık olarak 127.000.000 metreküp su santralden çıkan  baca gazlarından ve  partikül maddelerden zarar görecektir . Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkmenli göletinden içme suyu olarak alınan suyun artırılası konusunda talepte bulunulmuş ve alınan su miktarı artırılmıştır şu yaz aylarında artan nüfusun içme suyu ihtiyacı buradan karşılanacaktır . Ayrıca yapılması planlanan Seymen barajı kurulması planlanan Kömüre dayalı Termik Santralın kurulacağı alana yaklaşık 10 kilometredir . Bu göletten halihazır da tarım alanları sulanmaktadır . İçme suyunun bir kısmı göletten diğer kısmı kuyulardan sağlanmaktadır . Yağmurun da etkisi ile santralden çıkan  baca gazlarından ve  partikül maddelerden yer altı suları da zarar görecektir. İçme suyu olarak ve tarım alanlarının sulanmasında kullanılan bu suların insan , çevre ve diğer canlılar üzerindeki etkisi ne olacaktır ?


 TARİHİ KÜLTÜREL VE TURİSTİK KONUM : Marmaraereğlisi ilçesi Antik Perinthos şehrinin üzerine kurulmuştur . Çok sayıda tescilli tarihi eser bulunmaktadır . Kurulması planlanan Kömüre dayalı Termik Santralın kurulacağı alanın hemen yakınında tescilli bir tarihi şaraphane , ve Tümülüsler bulunmaktadır . Bakanlık tarafından hazırlanan 1-25.000 , 1-100.000 ölçekli planlarda Marmaraereğlisi ilçesinin tarihi ve turistik yapısının geliştirilmesi hususlarına vurgu yapılmıştır . Marmaraereğlisi ilçesi deniz kenarında bulunduğundan yazın yazlıkçıların akınına uğramaktadır. Bölgedeki yazlık nüfus 300.000 ‘i bulmaktadır. Ayrıca Marmaraereğlisi ilçesinde çok sayıda yazlık konut vardır. Tarihi , denizi ve doğal güzellikleri sebebiyle çok sayıda yerli ve yabancı turist ilçeyi ziyaret etmektedir. Bakanlık tarafında Marmaraereğlisi ilçesinin tarihi ve turistik yapısının geliştirilmesi hususları planlanlar da dahi yer alırken Kurulması planlanan Kömüre dayalı Termik Santralın bölgenin tarihi ve turistik yapısına etkileri ne olacaktır ?


 HALK SAĞLIĞI    : Kurulması planlanan Kömüre dayalı Termik Santralın kurulacağı alanda ve etrafında bulunan 80 Km ‘lik alanda olumsuz etkileri olacaktır . Etki alanınada Marmaraereğli ,Silivri , Süleymanpaşa , Çorlu , Muratlı , Çerkezköy , Ergene vardır. Yoğun hava şatlarında ise olumsuz etki alanı artarak Saray , Lüleburgaz , Vize ilçelerine kadar gelecektir . Buda 1.805.000 nüfusun bundan etkileneceği anlamını taşımaktadır . Bu kadar kişiyi etkileyecek bir projede Sağlık Etki Değerlendirmesi yapılmalıdır ancak bu değerlendirme yapılmamıştır . Bu bölgede yaşayan halkın sağlığı bu durumdan nasıl etkilenecektir ?


 PLANLAR         : 2013 yılında Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan 1-100.000 ölçekli Trakya Alt bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni planı ve 1-25.000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni planının Marmaraereğli İlçesine kömüre dayalı Termik santral yapımına izin veren maddelerinin iptali için Danıştay 6. Dairesinin 2013-7835 esas sayılı dosyası ile açılan davada planların Marmaraereğli İlçesine kömüre dayalı Termik santral yapımına izin veren maddeleri hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir . Danıştay 6. Daresi tarafında yapılan keşiften sonra çok kapsamlı bir bilirkişi raporu hazırlanmış ve Marmaraereğlisi ilçesine neden  kömüre dayalı Termik santral yapılamayacağı açıklanmıştır . Bu rapordan sonra Danıştay 6. Dairesinin 2013-7835 esas sayılı dosyasında gerekçeli bir yürütmeyi durdurma kararı verimli ve Grekçeleri açıklanarak    planların Marmaraereğli İlçesine kömüre dayalı Termik santral yapımına izin veren maddelerinin yürütmesi durdurulmuştur. Çevre Ve Şehircili Bakanlı tarafından bu yürütmeyi durdurma kararına rağmen yargı kararı yok sayılarak 14 ekim 2015 tarihinde  1-100.000 ölçekli Trakya Alt bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni planı ve 1-25.000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni planında revizyona giderek yeniden kömüre dayalı termik santral yapımının yolunu açmıştır . Bu plan değişikliklerine karşı Danıştay ve Tekirdağ İdare Mahkemesi nezdinde yürütmenin durdurulması talepli olarak dava açtık . Bölgedeki planlarda   kömüre dayalı Termik santral yapılamasına izin verilip verilmeyeceği hususu dahi netlik kazanmamış iken bakanlık tarafından dava konusu işlemin tesis edilmesinde bu kadar acele etmesinin nedeni anlaşılamamıştır ?


 Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, Çok Uluslu Şirketler ve yerli ortaklarının kâr ve tüketim hırslarına teslim etmeyeceğiz. Anayasanın 56. maddesi gereği yaşama hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Trakya yaşam alanımızdır.

Etiketler:

Yorum Gönder

[facebook][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.