Asgari Ücret Gerçekleri Açıklama İle Vurgulandı!

DİSK Genel İş Trakya temsilciliği ve DİSK’e bağlı sendika temsilcilerinin katılımıyla asgari ücret görüşmeleri öncesi basın açıklamasında bulunularak hükümetin asgari ücret tavrı protesto edildi.


Tekirdağ Üç Kemaller Parkı’nda yapılan eylemde basın açıklamasında bulunan DİSK Genel-İş Trakya Şube Saymanı Caner Makasçı, “2017 yılı asgarî ücreti bildiğiniz gibi Aralık ayı içinde belirlenecek. Asgari ücret tespiti öncesinde özellikle sermaye ve hükümet çevrelerinde asgari ücret artışını düşük tutmaya dönük açıklamalar gelmeye başladı. ”dedi.


Geçtiğimiz günlerde DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun DİSK-AR’ın asgari ücreti ile ilgili raporunu sunması ile dikkat çeken sendika, işverenlerin ve hükümetin asgari ücrete dair iddialarını gerçeği yansıtmadığının verilerle sunmuş konuya dair taleplerini sıralamıştı.




  • Asgari ücret geçim ücret olmalıdır

  • Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı, işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır

  • Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır

  • Asgari ücretin tespitinde bütün konfederasyonlara katılım hakkı sağlanmalıdır

  • Asgari ücret bütün çalışanlar için ortak saptanmalıdır

  • Asgari ücret tespitinde geçim koşulları, verimlilik ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır

  • Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır

  • 2017 yılı için asgari ücret en az 2000 TL net olmalıdır


Bu talepleri de dikkate alarak konuşmasına başlayan DİSK Genel-İş Trakya Şube Saymanı Caner Makasçı, asgari ücretin dolar karşısında adeta eridiğini aktararak "2008 yılı başında 414 dolar olan asgari ücret 2016 Kasını ayı itibariyle 377 dolara geriledi. Döviz kurlarındaki erime asgari ücreti de aşındırmaktadır. Dövizdeki artış nedeniyle enflasyonun yükselmesi, reel olarak geriletecektir. Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğinde yer alan esaslar İşçinin ve ailesinin insanca yaşamasına yetmemekle birlikte, bu yönetmelikteki ilkelere uyulması durumunda dahi 2017 yılı asgari ücretinin en az 2000 TL net olması gerekir. Zorunlu BHS uygulamasının ücretleri aşındıracağı dikkate alındığında "2000 TL net asgari ücret", gerçekten asgari bir taleptir. Asgari ücretin sadece asgari ücretlileri değil tüm çalışanları İlgilendirdiğinin, tüm ücretleri belirlediğinin bilinciyle, tüm işçileri 2000 TL net asgari ücret talebine sahip çıkmaya çağırıyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

Etiketler: , ,

Yorum Gönder

[facebook][blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.