CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy’de günlerce etkisini gösteren ve ağır bir kokuya neden olan maddenin “tehlikeli atık” olduğu yönündeki iddiayı Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, “Marmara Araştırmalar Merkezine gönderilen numune sonucuna göre halkı tedirgin eden madde iddia edildiği üzere tehlikeli atık mıdır?” diye sordu.
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy’de paniğe neden olan kokunun peşini bırakmıyor. TBMM Başkanlığına Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde Şubat ayı itibariyle ilçeye yayılan ağır kokuların paniğe neden olduğunu bildirdi.
KOKUNUN NEDENİ GÜNLER SONRA BELİRLENDİ
Kokunun nedeni ve bulaşın nasıl gerçekleştiği yönünde araştırmaların Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi TESKİ, Çerkezköy Belediyesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü kaydeden Yüceer, Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu’nda eğitimi de durma noktasına getiren, velileri korkuya sevk eden kokunun nedeni ihbar neticesinde günler sonra belirlendiğini bildirdi.
TAŞERON ŞİRKET KANALİAZYONA ATIK BOŞALTTI
Yüceer, bir vatandaşın Kapaklı-Çerkezköy yolu üzerindeki bir benzin istasyonunu yakınlarından kanalizasyona iki tanker dolusu kimyasal atık döküldüğü ihbarında bulunduğunu, polisin Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesindeki bir fabrikanın atık suyunu alan ve bunu arıtma tesisine götürmesi gereken taşeron şirketin tankerdeki atığı kanalizasyona boşalttığını tespit etiğini ifade etti.
TEHLİKELİ ATIK MI?
Savcılığın insan hayatını hiçe sayan, çevre katliamına yol açan firma hakkında soruşturma başlattığını kaydeden Yüceer, “Marmara Araştırmalar Merkezine gönderilen numune sonucuna göre kanalizasyona boşaltılan kimyasalın tehlikeli atık olduğu iddia edilmektedir” dedi.
MAM’IN RAPORU NE DOĞRULTUDA?
Yüceer, Bakan Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Marmara Araştırmalar Merkezine gönderilen numune sonucu Çerkezköy’ü günlerce etkisi altına alan ve halkı tedirgin eden kokuya neden olan madde nedir? Bu madde iddia edildiği üzere tehlikeli atık mıdır?
-Söz konusu maddenin çevreye ve insan sağlığına yönelik etkileri hakkında araştırma yapılmış mıdır?
-Araştırma yapıldıysa sonuçları nelerdir? Yapılmamışsa neden gerek görülmemiştir?
LİSANS ALMIŞ KAÇ KURULUŞ VAR?
-Trakya bölgesinde tehlikeli atıkların taşınması için lisans almış kişi ve kuruluş sayısı kaçtır? Bu kuruluşlara yapılan denetim sayısı kaçtır?
-Ülkemizde atıkların tehlikeli özelliklerden bir ya da bir kaçını içerip içermediğini ölçebilen akredite laboratuvar sayısı kaçtır? Bu sayı yeterli midir?
KESİLEN PARA CEZASI NEDİR?
-Çevre Kanunu’nu ve ilgili mevzuatı ihlal ettikleri için hangi firmalara ne kadar idari para cezası kesilmiştir? Bakanlığınızca uygulanan yaptırımlar nelerdir?
-Tekirdağ’da ve Türkiye’de kaç tesis depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri beyan etmiştir? Bildirilen kimyasal ve tehlikeli atıkların miktarı nedir?
-Son 5 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere tehlikeli kimyasal atık üreten fabrika ve kuruluşlara Bakanlığınızca yapılan denetim sayısı kaçtır?
TAHSİS EDİLEN TAZMİNAT MİKTARI NEDİR?
-Çevre Kanunu’nun 28’inci maddesi 1 ve 2’nci fıkraları gereği çevreyi kirletenler ve çevreye zarar verenlerden sebep oldukları kirlenme ve bozulmadan doğan zararlar nedeniyle tahsil edilen tazminat miktarı ne kadardır?
-Bakanlığınız bünyesinde bu denetimleri yapacak kaç müfettiş ve uzman personel bulunmaktadır?
Yorum Gönder