Şehrimizin tarihine ışık tutacak "Osmanlı Döneminde Çorlu Nüfus Defterlerinde" ve "Osmanlı Döneminde Çorlu Temettuat Defterlerinde" kitapları yapılan tanıtım toplantısı ile tanıtıldı.
Çorlu Belediyesi tarafından yayınlanan tarihi araştırma niteliğindeki Süreyya Atilla Sağlamçubukçu, Nuran Koltuk ve Taner Koltuk tarafından kaleme alınan “Osmanlı Belgelerinde Çorlu” kitabının ardından, serinin ikinci ve üçüncü kitapları olan "Osmanlı Döneminde Çorlu Nüfus Defterlerinde" ve "Osmanlı Döneminde Çorlu Temettuat Defterlerinde" için Tarihi Belediye Binası'nda yapılan tanıtım toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunmasıyla başladı.
Gerçekleştirilen tanıtım etkinliğine; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, 23. dönem Tekirdağ Milletvekili Necip Taylan, Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları ve meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, basın mensupları ve kitabın hazırlanmasında görev alan akademisyenler ile aile kökleri Çorlulu olan ve Çorlu'da doğup büyüyen Hayim Levi, Takuhi ve Yetvard Tovmasyan kardeşler katıldı.
Gerçekleştirilen tanıtım toplantısının başlangıcında kitabın hazırlanmasında görev alan Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Nuran Koltuk eserlerin hazırlanış süreci, yöntemi ve içeriği hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Nuran Koltuk'un ardından Çorlu'da doğup büyüyen ve İstanbul'da yaşamını sürdüren Takuhi Tovmasyan, her fırsatta Çorlulu olduğunu gururla söylediğini belirtti. Tovmasyan Çorlu'yu anlatırken duygu dolu anlar yaşadı. Yazdığı yemek kitabı ile Çorlu ve bölge yemek kültürüne önemli katkı sunan Takuhi Tovmasyan, ağabeyi Yetvard ile Çorlu'da anne ve babasıyla birlikte yaşadıkları günleri her zaman özlemle hatırladığını dile getirerek, Çorlu'ya ve Çorlululara olan sevgisini ifade etti.
Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ise yine önemli bir çalışmanın devamı niteliğindeki “Osmanlı Döneminde Çorlu – Nüfus Defterleri” ile “Osmanlı Döneminde Çorlu – Temettuat Defterleri” adlı eserlerini sunmaktan büyük onur ve mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Eserlerimiz sahasında uzman bir ekip ve akademisyen olan Süreyya Atilla Sağlamçubukçu, Nuran Koltuk ve Taner Koltuk tarafından Başbakanlık Osmanlı Arşivi’ndeki Çorlu ile ilgili orijinal belgeler üzerinden inceleme ve araştırma sonucu hazırlanmıştır.
Osmanlıca yazılı defter kayıtları yeni Türk harflerine aynen çevrilerek gerekli açıklamalar dipnot olarak eserlere aktarılmıştır. Giriş bölümlerinde genel bir Çorlu tarihçesi ile defterlerde gözüken demografik ve mali yapı istatistikî olarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur.Eserlerde Müslüman nüfusun yer, lakap, hane, isim ve diğer bilgileri ile sayım ve vergi kayıtları, gayrimüslim nüfusun ise yer ve lakap bilgileri belirtilmiştir.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 1930 yılında “Evvelâ millete; tarihini, asil bir millete mensup bulunduğunu, bütün medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin çocukları olduğunu öğretmeliyiz.” demiştir. Dünü daha iyi bilerek bugünü anlamak ve geleceğe daha emin adımlarla yürüyebilmek için tarihimize sıkı sıkıya sahip çıkıp gençlerimize Atamızın dediği gibi asil bir milletin çocukları olduğunu belgelerle anlatmamız gerektiğini düşünüyorum.
Yüzyıllardır Çorlumuzda farklı din ve kültürlerde insanımız el ele, gönül gönüle yaşamış ve yaşamaya devam etmektedir. Bunun en güzel örneği burada bizi kırmayarak davetimizi kabul eden Hayim Levi, Takuhi ve Yetvard Tovmasyan'dır. Geçmişten geleceğe dostluğumuzu pekiştiren Çorlu aşığı bu dostlarımıza huzurlarınızda çok teşekkür ederim.
Osmanlı Dönemi Çorlu Tarihi açısından birincil kaynaklar esas alınarak yapılan bu güzide eserleri, başta Çorlu olmak üzere tüm halkımıza ve ilim alemine kazandırmanın haklı bir gururu içerisindeyiz. Belediyecilik alanında yurt çapında örnek olacak çalışmalarımız arasına böyle bir kültür hazinesini de kazandırmış bulunuyoruz. Bu kitabın hazırlanması ve yayınlanmasında tüm emeği geçenleri kutluyor, eserlerin Çorlumuza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Son olarak konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, " Çorlu gibi yoğun nüfusa sahip bir ilçenin tarihsel geçmişini çok iyi ortaya koymak lazım. Ben bugün Çorlu'nun geçmişini ve ortak hatıralarını dinlerken bir Çorlulu kadar aynı heyecanı paylaştım. Çorlu hizmet dönemimizde aldığı yatırımlarla daha da iyi yere gelecektir" sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Çorlu Belediyesi tarafından Çorlu tarihine ışık tutmak amacıyla hazırlanan "Tanık" belgeseli fragmanı izlenirken, son olarak "Osmanlı Döneminde Çorlu Nüfus Defterlerinde" ve "Osmanlı Döneminde Çorlu Temettuat Defterlerinde" tanıtımına katılanlar Osmanlı döneminde yurt dışına yapılan insani yardımları resmi yazımlarla ortaya koyan Üst Kimlik İnsan Birlikte Yaşamak Kültürü Sergisini ziyaret ettiler.
Etkinliğin bitiminde katılımcılara tanıtımı yapılan "Osmanlı Döneminde Çorlu Nüfus Defterlerinde" ve "Osmanlı Döneminde Çorlu Temettuat Defterlerinde" kitapları takdim edildi.