Dünyanın 4. Sanayi Devrimi’ni, akıllı üretim yöntemlerini tartıştığı bu dönemde, Türkiye’nin dijital devrimle kavgalı ülke görüntüsü verdiğine dikkat çeken CHP Tekirdağ Milletvekili Öztrak, “Bu şartlar altında dijital devrimin nimetlerinden KOBİ’leri veya yeni iş girişimlerini yararlandırmamız mümkün olamaz” diye konuştu.
8. İstanbul Finans Zirvesi(IFS) kapsamında düzenlenen “Sanayi ve Teknoloji Politikaları ve Finans” paneli, Hilton İstanbul Bomonti Otel’de gerçekleştirildi. Kalkınma eski Bakanı Cevdet Yılmaz’ın moderatörlüğündeki panelde AKP Milletvekili Ziya Altunyıldız, CHP Milletvekili Faik Öztrak ve MHP Milletvekili Erhan Usta değerlendirmelerde bulundu. CHP’li Öztrak, yaptığı konuşmada özetle şunları belirtti:
SANAYİDE TEMEL ÖNCELİKLER DEĞİŞTİ
4. Sanayi devrimiyle beraber “Büyük veri madenciliği (big data)”, “İleri analitikler”, “İnsan-makine ara yüzleri”, “3-D Printer teknolojisi”, “zeki fabrikalar” gibi pek çok yeni kavramla tanıştık. Sanayi politikalarının temel önceliği de teknolojik ilerleme ve yenilikçiliğin teşvikine kaydı. Bu durum sanayi politikalarının tasarımını da etkiledi.
BİZ GİDERİZ TERSİNE…
Dünya ekonomisinde bu konular konuşulurken Türkiye ise ters bir istikamette ilerliyor. İmalat sanayi üretimimizde yüksek teknolojili ürünlerin payı 2002’de yüzde 5,1 iken; bu oran 2015 itibariyle yüzde 4,2’ye indi. Yine imalat sanayi ihracatımız içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı 2002’de yüzde 6,2 iken; 2017’nin ilk 7 ayı itibariyle aynı oran yüzde 3,9’a gerilemiş durumda. Evet çok sayıda strateji, plan, program açıklıyoruz; AR-GE için ayırdığımız kaynaklar artırıyoruz ancak tüm bunlar ne üretimimizin ne de ihracatımızın teknoloji içeriğine yansıyor. Tersine yüksek teknolojili ürünlerin üretim ve dış ticaretimizde payı geriliyor; zemin kaybediyoruz.
DİJİTAL DEVRİMLE KAVGALIYIZ
Dünya Sanayi 4.0’ı, dijital devrimi ve bu devrimin finans sistemi üzerine olası etkilerini tartışıp yeni fırsatlar peşinde koşarken, bizim mevcut dijital platformlarla sıkıntımız var. Türkiye’den hala Wikipedia’ya erişim yok. Turizm sektörünün önemli dijital platformlarından olan booking.com artık Türkiye’de faaliyet gösteremiyor. Yine dünyanın önemli FinTek şirketlerinden PayPal artık Türkiye’de iş yapamıyor. İnsanların görüşlerini paylaştığı twitter gibi bir platformda bile en fazla içerik kaldırma talebi Türkiye’den geliyor. Türkiye bu haliyle dijital devrimle kavgalı ülke görüntüsü verirken, dijital devrimin nimetlerinden KOBİ’leri veya yeni iş girişimlerini yararlandırmamız mümkün olamaz.
ASGARİ ZEMİN SAĞLANMALI
Tüm bu sorunları aşmak için yanlış iliklenen gömleğin ilk düğmesini artık düzeltmemiz gerekiyor. Yani hukukun üstünlüğü, fikir ve ifade özgürlüğü, bilgiye erişim özgürlüğü gibi en temel çerçeve koşullarda normalleşmemiz gerekiyor. Yine nitelikli iş gücü için nitelikli eğitimin bir zorunluluk olduğunu bilerek eğitim gibi milli bir konuyu tek bir kişinin iki dudağı arasına bırakmamak gerekiyor. Bu asgari zemin sağlanmadan teknolojik ilerlemeyi, yenilikçiliği, verimlilik artışını sağlayacak politikalar da havada kalacaktır.
Yorum Gönder